Kunst in de Bieb

Enige tijd geleden zijn Kunstpodium Voeren en de bibliotheek gestart met het project “Kunst in de bib”. Dit is een continue en wisselende tentoonstelling van lokale amateur-kunstenaars. In de bib stellen zij hun werken aan je voor.
Om de zes weken wordt gewisseld van groep kunstenaars.

MandelaHuub Paasen is opgegroeid als bloemist/bloembinder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn werk kleurrijk is en bloemen en planten als inspiratiebron heeft. Al dan niet herkenbare vormen worden in meditatieve ritmische bewegingen aangebracht, waarbij uiteindelijk de mandala-vorm ontstaat. Huub werkt zowel op doek als op zelf geprepareerde ondergronden met olie- en acrylverf. De eigen ondergronden bestaan uit watervaste verlijmde multiplex, waarop een mengsel van rauw eiwit, koudgeslagen lijnolie, krijt, en een theelepel eigeel wordt aangebracht. Dit volgens een recept uit het naslagwerk 'Malmaterial' van Max Doemer.

Bert Prevoo is sinds 5 jaar intensief bezig met het vervaardigen van keramiek. Gebruikskeramiek maar ook vrij werk. In de keramiek zijn er 2 stromingen, namelijk handvormen met klei en draaien van klei op een draaischijf. Bert past enkel de draaitechniek toe. Dit is een van de oudste ambachten die teruggaat tot in de prehistorie.

Zijn eerste contact met keramiek was bij Potterie Partij in Gulpen Wittem waar hij een workshop gedaan heeft. Hier bleek dat hij “aanleg” had voor het vak. Vervolgens volgde Bert enkele cursussen in het keramiekcentrum in Genk.
Na een drietal jaar gewerkt te hebben aan zijn basistechnieken is Bert gaan studeren aan de Kunst Academie in Tongeren bij Frans Gregoor. Hier heeft hij zijn technieken kunnen verfijnen.

Nu heeft Bert een ingericht atelier thuis met draaischijf en ovens zodat hij volledig zelfstandig kan werken.
Zijn basismaterialen zijn steengoedklei en porselein. Twee heel verschillende materialen en verschillende technieken.
Met steengoedklei maakt hij grote schalen en vazen die waterdicht en vorstbestendig zijn. Maar ook serviesgoed voor dagelijks gebruik. De afwerking gebeurt door de werkstukken nadat ze bisque gebrand zijn te glazuren en vervolgens weer te branden op 1250 graden.
De porseleinklei, meestal wit, mengt hij met blauwe porselein en glazuurt hij dan transparant om de eigenschappen van de porselein te behouden.
Klei is en blijft een fantastisch materiaal om mee te werken met vele mogelijkheden.Keramiek

Contact

Gemeente VoerenGemeenteplein 13798 VoerenE info@devoor.beT 04 381 99 40F 04 381 22 27
stratenplan.img

Openingsuren AC de Voor

Openingsuren AC de Voor