Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Geschiedenis

Geschiedenis


Je kan meer informatie vinden over de geschiedenis van Voeren via de website van Toerisme Voerstreek of de website “Ontdek de Voerstreek”.

Wapenschild


Wapenschild voeren

Het huidige wapenschild is afgeleid van het wapenschild van de vroegere gemeente ’s-Gravenvoeren, nu het grootste kerkdorp van onze gemeente. Op 9 december 1988 vaardigde de toenmalige Vlaamse minister van Cultuur het uit en werd het officieel. Heraldisch wordt het (een beetje moeilijk) omschreven als Gevierendeeld, 1 en 4 in zilver, een rode dubbelstaartige leeuw en goud gekroond, geklauwd en getongd, 2 en 3 in sabel, een leeuw van goud en rood gekroond, geklauwd en getongd.

De basis van dit alles vinden we terug bij de Hertogen van het historische Limburg en Brabant. ’s-Gravenvoeren was gedurende meerdere decennia waarschijnlijk het bestuurlijke centrum van Dalhem. Dat kwam, zoals ook Limburg, in de 13de eeuw onder het gezag van Brabant. Dat was het gevolg van de Slag van Woeringen in 1288 (5 juni) waarbij Hertog Jan zijn Brabants gebied kon uitbreiden tot aan deze kant van de Maas.

Merkwaardig is dat we gelijkende wapenschilden terugvinden in het Brabantse Hoeilaart en in het Antwerpse Nijlen. Deze laatste gemeente drukt het wel in spiegelbeeld uit.