Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Nieuws

Mondmaskers voor onze Voerense bevolking - update

BWOL mondmaskers

Onze gemeente hecht heel veel belang aan de gezondheid en veiligheid van onze bevolking én ook aan een verantwoorde heropstart van het economisch en maatschappelijk leven. Hierbij een update met betrekking tot mondmaskers aangezien, conform de communicatie van de nationale veiligheidsraad, deze een prominente rol zullen spelen binnen de afbouwstrategie.

😷 Groepsaankoop van 320.000 mondmaskers 😷
➡️ Samen met andere gemeenten van Brandweerzone Oost-Limburg
Daarom heeft onze gemeente samen met de 14 gemeenten van brandweerzone Oost-Limburg een samenaankoop gedaan van 320.000 stoffen mondmaskers bij het Limburgse bedrijf Bioracer.

➡️ 1 extra gratis herbruikbaar mondmasker per inwoner
Van 20 mei tot 4 juni, werden de maskers bezorgd aan onze inwoners. Zo kreeg elke Voerenaar >12 jaar alvast één mondmasker.

➡️ 2 filters van de federale overheid
Daarnaast kregen de inwoners ook twee “filters” via de federale overheid. Die filterstukjes werden ontwikkeld op basis van een kwaliteitsvereiste die door de gezondheidsexperts werd bepaald. Elkeen kan het filterstukje dan in zijn of haar eigen mondmasker aanbrengen zodat het masker aan die kwaliteitsvereiste voldoet.

➡️ Federale mondmaskers via apotheek
De federale overheid verdeelt daarbovenop ook nog mondmaskers voor alle inwoners (ook -12 jarigen). Je kan ze vanaf maandag 15 juni afhalen bij je apotheek.

  • 1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin
  • neem je eigen eID én die van de gezinsleden mee (een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook).
  • de verdeling gebeurt in dagelijkse golven. Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger en hun gezinsleden. Bekijk hier het schema:
    https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

➡️ Maak ze zelf!
Ben je handig met naald en draad? Dan kan je ook zelf mondmaskers maken voor eigen gebruik en/of deze verdelen aan anderen. Op https://maakjemondmasker.be kan je de handleiding terugvinden.

Je zelfgemaakte mondmaskers mag je steeds binnenbrengen aan het gemeentehuis. Steriliseer ze, was je handen met water en zeep en stop het materiaal in een afsluitbare zak (zoals een grote bruine envelop). De mondmaskers worden dan herverdeeld onder de inwoners van Voeren.

➡️ Ferm in actie
Ook Ferm Voeren (voorheen KVLV) is sinds het begin van de corona-crisis actief in het maken van herbruikbare mondmaskers voor mensen uit de zorgsector (wzc Ocura Voeren en regionale thuiszorg). Zij willen deze activiteit voortzetten voor het brede publiek en roepen andere vrijwilligers en verenigingen op zich aan te sluiten. De stoffen mondmaskers (beperkt aantal per persoon) zijn bij hen te koop tegen een democratische prijs (3 euro). Voor meer info of aankoop, contacteer Jenny Hocks tel. +32 478 34 91 40 - hocksjenny@gmail.com of Germaine Geelen tel. +32 472 63 02 52 - germainegeelen@gmail.com


#samentegencorona