Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Nieuws

Vleermuizen spotten in Voeren

20240506 vleermuizen

Wanneer: Vrijdag 14 juni 2024
Tijdstip: Van 21u tot 23u
Vertrekpunt vleermuizenwandeling (ca. 5 km): Bauwerd, Sint-Pieters-Voeren


Heb je al vleermuizen gezien deze lente? Zo rond april als het al wat warmer begint te worden en hun winterslaap voorbij is, scheren ze bij valavond door ons typisch Voerense “bocagelandschap”. Bomen en houtkanten wijzen hun de weg naar hun geliefde zomerverblijfplaatsen: oude warme boerenzolders en kerktorens, maar ook bossen. Het zijn buitengewoon nuttige nachtdieren, want ze vangen ’s nachts duizenden insecten tijdens hun vlucht. Zo bestrijden ze op natuurlijke wijze plaaginsecten en vormen een onmisbare schakel in een gezond ecosysteem.


Overdag houden ze zich schuil in hun verblijfplaatsen. Vaak zijn dit kieren en holtes tussen de balken van boerenzolders, oude schuurtjes en kerktorens. Hier vinden ze de ideale temperatuur om zich voort te planten en hun jongen groot te brengen. Landbouwers met melkvee zien vleermuizen graag komen! Omdat ze ’s nachts zoveel insecten, motten en spinnen vangen, ervaren koeien minder stress en dat komt de melkproductie ten goede. Dus zet alle fabels over vleermuizen als “gevaarlijke dieren” maar aan de kant, vleermuizen hebben alleen maar voordelen. Daarom worden ze ook beschermd en is het van groot belang zorg te dragen voor hun leefgebied.

Maar liefst 14 verschillende vleermuissoorten vinden in Voeren hun favoriete stek, zo blijkt uit tellingen die door Natuurpunt zijn uitgevoerd. Daar zitten ook enkele bedreigde soorten tussen. Vooral soorten die afhankelijk zijn van ruime, open zolders, hebben soms moeite om geschikte zomerverblijfplaatsen te vinden. Nochtans vormen die zomerverblijfplaatsen een cruciale schakel in hun netwerk.

Ons project probeert met kleine ingrepen de verblijfplaatsen voor vleermuizen te verbeteren. Op die manier kunnen vleermuizen veilig in Voeren verblijven en overnachten. Het project wordt gesteund door ANB en de provincie Limburg en uitgevoerd door de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Stichting Elzéard in samenwerking met enkele landbouwers in Teuven en de kerkfabrieken van Sint-Pieters-Voeren en Teuven.


Wil je graag meer weten over vleermuizen in Voeren en hoe je de vleermuizen kunt helpen? Wandel dan mee op 14 juni 2024! Onder begeleiding van Daan Dekeukeleire, vleermuizenexpert van Natuurpunt, gaan we op zoek naar vleermuizen en verkennen we hun favoriete leefgebied.

Meld je aan bij: info@rlhv.be

Projectverantwoordelijken: Daan Dekeukeleire (natuurpunt vleermuizenwerkgroep), Christel Cornelissen (Regionaal landschap Haspengouw en Voeren), Robert Delbroek (Stichting Elzéard), Sylvano Rethero (gemeente Voeren)


Met steun van de provincie Limburg, Agentschap Natuur & Bos
Recent nieuws