Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - Augustus 1914-02

Augustus 1914, Moelingen

Op 4 augustus valt het Duitse leger België binnen. In de late namiddag staan ze al op de oevers van de Maas, tussen Visé en de Nederlandse grens. Het Belgische leger trekt zich terug in en rond de fortengordel van Luik en beschiet van daaruit de Duitse troepen.

Een poging om de Maas over te steken via de brug van Visé mislukt, de Belgen hebben deze brug al opgeblazen. Dan maar proberen de Maas over te steken via een eigen gemaakt pontonbrug. De Duitse genie rukt aan met bootjes, materiaal en manschappen.

Maar de Belgische artillerie kan vanuit de fortengordel rond Luik tot viermaal toe deze pontonbrug aan stukken schieten. De Duitsers schuiven telkens op naar het noorden, buiten het bereik van de Belgische kanonnen. Bij de vijfde poging, vlakbij de huidige Elvenschans (een oude hoeve) lukt het hen uiteindelijk om de Maas over te steken. Dit betekent meteen het einde van de Luikse forten, die nu vanuit twee richtingen worden aangevallen.

In hun ijver om buiten het schootsveld van de Belgische artillerie te blijven, zijn de Duitsers zo ver opgeschoven naar het Noorden … dat ze een wegje op Nederlands grondgebied moeten gebruiken om de Maas over te steken! Ze schenden zo het grondgebied van een neutraal land, Nederland. Maar Nederland heeft tegen deze schending niet veel gereageerd. Ook zij waren bang van het grote en machtige Duitse leger. En er was natuurlijk ook de familierelatie tussen de Duitse Keizer en de Nederlandse Koningin Wilhelmina…

OMD aug 1914 02

De pontonbrug op (of net over) de grens België – Nederland