Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - Juli 2021-01

Juli 2021, Moelingen

13 en 14 juli 2021: de waterbom boven de Hoge Venen.

In een tijdspanne van 48 uur valt er een enorme, ongeziene hoeveelheid water uit de hemel boven de Ardennen. De hoogste waarden worden gemeten boven de Hoge Venen en langs de bovenloop van de Berwijn (Land van Herve). Eén cijfer: in het meetstation van de gemeente Jalhay (Hoge Venen) viel op die tijd 271 liter water per m2! Dat zijn 27 volle emmers per m2!

Deze watermassa kwam in de riviervalleien terecht en in de stuwmeren van de regio. Er werd niet altijd even verstandig gereageerd aan de stuwdammen en door bepaalde overheden, en zo kwam het dat een muur van water door de vallei van de Vesder en door Pepinster raasde. Maar we zijn nu in Moelingen, en in de vroege namiddag werd hier ook groot alarm gegeven.

De Berwijn kreeg een groot deel van die watervracht te verwerken en ook hier denderde een watermuur door de bedding van de rivier. De eerste woningen liepen al gauw onder water. De oude watermolen, die eigenlijk bijna in de Berwijn lag, werd als één van de eerste gebouwen getroffen. Het water steeg hier tot bijna 1m hoog in het gebouw.

OMD juli 2021 01

De Molen aan de Berwijn op 14 juli 2021 ©De Limburger (NL)

OMD juli 2021 01 2

Dronebeeld watermolen Voerenstraat