Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - Juli 2021-02

Juli 2021, Moelingen

14 juli 2021, late namiddag: er is geen houden meer aan …

Toen duidelijk werd dat er een overstroming dreigde, gingen de diverse rampenplannen aan de gang. Brandweer, technische dienst van de gemeente, Civiele bescherming en vele vrijwilligers trachten vergeefs met zandzakken een dam op te werpen om een deel van het dorp droog te houden. Deze dam lag ter hoogte van café De Berwien.

Tegen zoveel waterkracht was echter niets opgewassen. In de vroege avond, rond 20.00h, moesten de hulpdiensten machteloos toezien hoe de geïmproviseerde dam het stilaan begon te begeven. Er werd dan ook beslist om het dorp voor een groot deel te evacueren. 140 huizen werden ontruimd en 250 inwoners werden uit hun overstroomde huizen gered. De Provinciale School en veel vrijwilligers zorgden voor de opvang van deze mensen.

De hele avond bleef het water stijgen, tot even voor middernacht de eerste tekenen van daling begonnen te komen. Gedurende de nacht daalde het waterpeil langzaam, en de volgende dag konden de eerste opruimingswerken starten.


OMD juli 2021 02

Op de hoek aan café De Berwien: situatie even voor dat de geïmproviseerde dijk doorbreekt

Situatie even voor de nooddijk doorbreekt. De Berwijn is een wilde waterstroom geworden die dwars door het dorp stroomt…