Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - Juli 2021-03

Juli 2021, Moelingen

14 juli 2021, late namiddag: de spoorlijn en de autosnelweg staan onder water…

De massa water die vanuit Wallonië door de vallei van de Berwijn stroomt, komt eens voorbij het dorp de verhoogde spoorlijn tegen en vervolgens de autosnelweg. Al snel loopt het ook hier mis.

De spoorwegovergang op de Schansweg staat in geen tijd blank. De Berwijnbrug onder de spoorlijn Luik-Maastricht kan de watermassa niet aan en het water stroomt over en door de spoorbedding. De NMBS is verplicht de treinen op die lijn stil te leggen.

Verderop duikt de Berwijn via een betonnen brug onder de autosnelweg Luik-Maastricht. Al snel stroomt het water over de weg en ontstaat er op de rijbaan een watervlakte van verschillende honderden meters lang. Dit is nog nooit gebeurd bij eerdere overstromingen. De verantwoordelijken beslissen de autosnelweg tussen Visé en Eijsden af te sluiten.

De Berwijn blijft druk uitoefenen op zijn bedding en de omliggende eigendommen. Weiden, akkers, wegen, tuinen: alles staat tegen de avond blank.

Een groot lichtpunt in al deze ellende: er is niemand gewond geraakt, er vielen geen slachtoffers. Bij zowel de gemeente als de beheerder van de Berwijn vond men dat er onmiddellijk werken moesten ingepland worden om deze en de kleinere overstromingen zoveel mogelijk tegen te gaan.

OMD juli 2021 03

De Schansweg, je staat met de rug naar de spoorweg en kijkt in de richting van het dorp…

OMD juli 2021 03 2

Dronebeeld Moelingen, je kijkt naar het noorden