Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - Juli 2021-05

Juli 2021, Moelingen

De overstromingen – vervolg 2: de archeologen aan het werk …

Tegenwoordig moet je bij grote werken altijd zorgen dat er een archeoloog op de hoogte is en dat die deskundige tijdig verwittigd wordt als er wat gevonden wordt. En of er dingen gevonden zijn!

Naast de gewone dingen zoals afval, lege flessen bier, een onderkaak van een koebeest (ja hoor!) werden toch wel unieke zaken blootgelegd. Een telefoontje van de werfleider naar de gemeentelijke archeologe zette het hele verhaal in gang: “Zeg, kan je eens komen kijken, we hebben een muur gevonden!”

Het bleek te gaan over een oude kaaimuur in mooie gehakte natuursteenblokken, gemetseld onder 45°, en van een behoorlijke lengte. Even later werd een helling aan die kaaimuur ontdekt: een toegangsweg die paard-en-kar toeliet bij laag water door de Berwijn over te steken, of de paarden te drenken. Of was dit gewoon de wasplaats waar de vrouwen vroeger de was gingen doen? Verder is er ook sprake van kunstig gemetselde rioleringsmonden, trappen en zelfs van de funderingen van de oude brug over de Berwijn.

Een toch wel opmerkelijk stuk was de grendel met behuizing van een Duits geweer “Mauser type 98 Gewehr” uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Het stuk was nog duidelijk herkenbaar aan de typische grendel met de rechte hoek. Heeft een Duitse soldaat zijn wapen verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog? Als je dat wil weten, stel ik voor dat je de vraag stelt aan onze archeologe…

OMD juli 2021 05

Blootgelegde kaaimuur van de Berwijn

OMD juli 2021 05 2

Grendel van een “Type 98-Gewehr”