Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Sint-Pieters-Voeren

Sint-Pieters-Voeren is het dorp waar de Voer ontspringt. Ons kleinste dorp ook, zeker wat het aantal inwoners aangaat. Ze wonen er met een 300-tal, veilig tussen de hellingen met prachtige weiden en bossen. De eigenlijke en grootste waterbron met een 3000 liter per minuut ligt in het domein van de allesoverheersende Commanderij. Maar ook de hogerop gelegen Koebeek (K’bch) voert al water aan dat door 3 dorpen zal stromen.

De Commanderij is opgetrokken in een typische Maaslandse Renaissancestijl waarbij de symmetrie duidelijk aanwezig is. In de vijvers rond het kasteel vind je duizenden forellen die zich tegoed doen aan het nog heldere en zuurstofrijke water van de Voer.

Vlakbij de commanderij ligt ook het kleine kerkje van Sint-Pieters-Voeren. Dit geklasseerd monumentje dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw. De grafsteen van bouwheer Commandeur Willem Quaedt van Beeck ligt vlak aan de ingang van het kerkhof dat de kerk omringd. Ook is de pastorij van dit dorpje gerestaureerd. Ze ligt aan de andere kant van de weg, langs de helling die richting Veurs trekt.

De gerestaureerde en geklasseerde Sint-Annakapel ligt even terug van de weg naar Krutsberg. Erlangs loopt ook een pad dat je naar Veurs (Sint-Marten) brengt. De kappel dateert uit 1730.

Sint-Pieters-Voeren heeft enkele buitengewoon mooie vergezichten. Als je de korte maar zware helling van Rullen bewandelt en je even omdraait, ontspant zich een uniek zicht. De inwoners op deze helling leven werkelijk op een heuvel vol natuur en landbouw, met aan hun voeten het heerlijke dorp.

Sint-Pieters-Voeren heeft trouwens nog een tweede kasteeltje. Het torent hoog bij de ingang van het dorp, boven op de helling van Magis.