Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

De Klimaattuincoach

Wil jij jouw tuin weerbaar maken voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast? Er een tuin van maken waarin het altijd heerlijk vertoeven is? Laat je dan adviseren door een Klimaattuincoach.

Wat biedt een Klimaattuincoach?

Een Klimaattuincoach is een gemotiveerde en ervaren tuinontwerper die in de deelnemende gemeenten volgende diensten levert:

 • tuinbezoek: tijdens dit bezoek geeft de coach advies over grote en kleine maatregelen om jouw tuin klimaatrobuust te maken. Hij geeft tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi. Hierbij rekening houdend met de eigenschappen van de tuin en de wensen van de eigenaar.
 • schriftelijk verslag en vlekkenplan: je ontvangt binnen de twee weken na het bezoek een schriftelijk verslag met alle tips en mogelijkheden voor de tuin en een vlekkenplan of schets van de voorgestelde aanpassingen.
 • klimaattuinkrant en praktische fiches: via de Klimaattuinkrant geven we extra tips en voorbeelden en verwijzen we naar praktische fiches, waarmee je zelf aan de slag kan. Deze fiches vind je ook op deze website.

Met het advies van de Klimaattuincoach, het vlekkenplan en de praktische fiches kan je zelf jouw tuin klimaatrobuust (her)inrichten of gericht op zoek gaan naar ondersteuning hierbij.

Let wel! De Klimaattuincoach neemt niet de plaats in van een tuinarchitect. Hij levert een schematisch plan af met mogelijke maatregelen, maar geen detailplan of beplantingsplan. Klik op de knop hieronder voor een voorsmaakje van een vlekkenplan.

Voorbeeld van een vlekkenplan

Vlekkenplan


Doe mee
Om je in te schrijven kun je het formulier via deze link invullen.


Voorwaarden voor een bezoek van een Klimaattuincoach

 • Een advies van de Klimaattuincoach kost 300 euro. Als tuineigenaar betaal je 75 euro, de overige 225 euro draagt jouw gemeente bij.
 • Je bent bereid om je tuin zoveel mogelijk in te richten volgens de adviezen van de Klimaattuincoach. Dit kan natuurlijk stapsgewijs en gespreid in de tijd.

Tips om je voor te bereiden op een bezoek van een Klimaattuincoach

 • Denk na over jouw wensen voor de tuin en het type beplanting. Inspiratie hiervoor kan je hier opdoen.
 • Bereken het groenblauw peil van jouw perceel en bekijk hoe klimaatbestendig jouw tuin al is en waar mogelijke verbeterpunten zijn. Deze kan je bespreken met de Klimaattuincoach.
 • Kijk bij ‘voor en na’ en krijg een voorsmaakje van hoe een klassieke tuin kan omgevormd worden tot een klimaatrobuuste tuin.

Tips voor na het bezoek van een Klimaattuincoach

 • Ben je handig? Dan kunnen de praktische fiches jou op weg helpen om zelf een aantal maatregelen uit te voeren.
 • Heb je twee linkerhanden of weinig tijd? Geen probleem! Dan kan je beroep doen op een tuinaannemer om je verder te helpen. Op de website van Velt vind je een lijst van ecologische tuinaannemers of hoveniers.
 • Op zoek naar inheemse planten? Met de plantenzoeker van Velt kan je uitzoeken welke planten geschikt zijn voor jouw tuin of een specifiek stukje van je tuin. Bij plant van hier vind je een overzicht van autochtoon plantgoed.
 • Welke boom is geschikt voor jouw tuin? Via de bomenzoektool vind je de perfecte boom voor jouw tuin.
Partners klimaattuincoach