Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

OMD - De Doopvont

DE DOOPVONT

Deze vindt u in de ruimte onder de toren.

Een van de topstukken in deze kerk is deze doopvont. De doopvont is gemaakt uit hardsteen en dateert uit de 13de eeuw. Dit mooie beeldhouwwerk bevond zich nog in de eerste kerk uit de vroege Middeleeuwen. Een vergelijkbare doopvont is te zien in de kerk van Lixhe, tussen Visé en Bassenge, en in de Sint-Barbarakerk te Luik. Er is een modern deksel op geplaatst in messing.

De doopvont stond eerst in één van de zijkapellen van het kerkkoor. Men moest de doopvont in de kapel plaatsen voor de tussendeur naar de kerk zou geplaatst worden, omdat de doopvont breder was dan de deuropening. In 1914 besliste de toenmalige pastoor dat hij beter zou staan achteraan in de kerk, onder de toren. Om de doopvont echter te kunnen verplaatsen, moest men er twee van de vier “oren”, of gebeeldhouwde koppen, afkappen. Alleen zo geraakte hij door de te smalle deur…

Deze doopvont staat nu onder de torentrap … en mist dus twee van de vier oren. Een kleine verminking die een voetnoot in de geschiedenis geworden is.