Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Afdelingen

Via de website http://voeren.bibliotheek.be/ kan je op zoek gaan naar het geschikte item.
Ook vind je er informatie over openingsuren en sluitingsdagen. Je kan er je boeken verlengen en reserveren.

Jeugd

De jeugdafdeling richt zich met rekken vol verhalende en stapels informatieve boeken tot alle kinderen en jongeren tot 16 jaar. Het begint al met de mooiste prentenboeken en voorleesboeken voor peuters en kleuters, te vinden in de kinderhoek van de bibliotheek.
Sinds begin dit jaar bieden we voor het eerst vertelplaten aan. Het voorlezen van een prentenboek krijgt op deze manier een geheel nieuwe dimensie.

Beginnende lezertjes vinden aangepaste leesboekjes die ze zelf vol trots kunnen lezen.
Eenmaal het geschreven woord beter onder de knie, kunnen kinderen en jongeren in de bibliotheek terecht voor een schat aan mooie, spannende, griezelige en ontroerende verhalen, maar ook voor documentatie voor een spreekbeurt of informatie over hun huisdier, hun hobby enzovoort.
We bieden sinds kort ook tal van jeugddvd's aan. Deze zijn te vinden in de nieuwe AVM-afdeling. Strips ontbreken natuurlijk niet.

Er staan ook twee publiekspc's met internet ter beschikking voor de jeugd.

Volwassenen

In deze afdeling kan je romans (alfabetische opstelling) en informatieve boeken (thematische opstelling) ontlenen. De meest recente werken hoef je niet eens te zoeken, want die staan allemaal samen op een tafel onder "nieuwe aanwinsten".
Is het boek uitgeleend dat je net wilde lezen, dan kan je dit reserveren via de e-balie of aan de balie voor slechts €0,75.

De collectie bevat ook ’Grootletterboeken‘ voor lezers met een minder goed zicht.
Dankzij de steun van het Provinciaal Steunpunt voor Limburgste Bibliotheken, biedt je bibliotheek vanaf dit jaar een extra aanbod grootletterboeken aan. Op vrij permanente basis zal dit extra aanbod ververst worden. Er gebeurt immers een uitwisseling van grootletterboeken tussen de bibliotheken van Riemst, Hoeselt en Diepenbeek.

De bibliotheek heeft ook een Daisy speler ter beschikking. Dit is een modern, digitaal systeem waarop men luisterboeken kan afspelen. Slechtzienden, dyslectici, ouderen, enzovoort kunnen met dit toestel kennis maken in de bibliotheek. Het is mogelijk om soortgelijk toestel aan te kopen aan een goedkopere prijs indien men aan een aantal voorwaarden voldoet. Voor meer informatie kan je terecht in de bibliotheek.

DVD's

De dvdafdeling, die we sinds 2008 opgestart hebben, is een succes. Ook dit jaar zullen er nieuwe dvd‘s aangekocht worden, waardoor we het publiek een nog grotere gevarieerde collectie kunnen aanbieden (filmklassiekers, documentaires, muziek dvd‘s, enzovoort).

Ons aanbod bestaat ondertussen al uit een 1000-tal schijfjes gaande van filmklassiekers, documentaires tot je favoriete concert.
Belangrijk detail: ook de dvd's kunnen gratis uitgeleend worden.

Voerensia hoekje

Onze bibliotheek heeft haar eigen “Voerensia” hoekje. Hier kan je alle boeken, magazines, DVD‘s, wandelkaarten, enzovoort met betrekking tot de Voerstreek en omstreken vinden.
Achteraan op de tafels kan je op de tafels het meest recente streeknieuws bekijken.
Het oudere streeknieuws is te vinden in speciaal daarvoor aangelegde mappen, evenals foto's van carnaval en Sinterklaasbezoeken.

Internet

Na aanmelding aan de balie kan je gratis gebruik maken van een van de drie publiekscomputers met toegang tot internet. Je kan er ook de publiekcatalogus raadplegen.
Kopiëren en printen is mogelijk tegen een kleine vergoeding. De voorwaarden voor het gebruik van deze mogelijkheden vind je terug in het dienstreglement.

Leeszaal

In de leeszaal kunnen bibliotheekbezoekers woordenboeken, documentatiemappen, atlassen of andere naslagwerken raadplegen of gewoon rustig een tijdschrift lezen. Deze materialen zijn er niet om te ontlenen, enkel om te gebruiken. De tijdschriften kunnen wel ontleend worden met uitzondering van het laatste nummer.