Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Wormenbak

wat?

Wormenbak

Een wormenbak is enkel geschikt voor het composteren van kleine hoeveelheden keukenafval en bestaat uit 5 stapelbare plastieken bakken. Tijdens het composteringsproces wordt ook percolaat aangemaakt, een donkere en zo goed als reukloze vloeistof. Het is rijk aan voedingstoffen en kan daarom in verdunde vorm gebruikt worden als plantenvoedsel. De aangewezen verdunning is één deel percolaat op tien delen water.
De wormenbak kan je zowel buiten als binnen plaatsen. Buiten zoek je een goed beschutte plaats zodat de bak beschermd is tegen vorst, wind en zon. Binnen geniet een plaats met een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur bijvoorbeeld in garages, kelders, berghokken en zelfs in keukens.

hoe een wormenbak opstarten?
STAP 1
Plaats de bak met kraantje op de grond. Deze dient voor de opvang van het percolaat . Daarboven plaats je een tweede bak (met deksel).
STAP 2
In de tweede bak begin je met een laag luchtig materiaal zoals stro of houtsnippers . Daarop leg je halfverteerde compost met wormen van een goed werkend compostvat, -bak of –hoop. Daarna laat je alles twee weken laten rusten.
STAP 3
Vervolgens kan je de bovenste bak iedere dag aanvullen met verse ongekookte groente- en fruitrestjes. Ook koffiedik kan worden toegevoegd, maar zeker niet alle keukenresten horen thuis in de wormenbak.
STAP 4
Wanneer de tweede bak vol is, kan de derde bak terug met vers materiaal opgebouwd worden.
STAP 5
Op tijd en stond percolaat aftappen en controleren of je wormen niet verdronken zijn.

hoe aanvragen?

Een wormenbak kan je bij de milieudienst bestellen via een bestelformulier.
De betaling kan je doen door middel van een overschrijvingsformulier, dat je wordt toegestuurd zodra je aanvraag is binnengekomen.
Na ontvangst van je betaling wordt de wormenbak aan huis geleverd.

waar aanvragen?

Milieudienst