Eén van de twee meest oostelijk gelegen dorpen is Teuven. Het is ondertussen uitgegroeid tot een bijzonder levend dorp waar het dorpsleven sterk bloeit en de horeca een belangrijke plaats inneemt.
Teuven ligt aan de rand van een belangrijke bosrijke omgeving die van het dorp gescheiden wordt door de Gulp. Deze rivier kronkelt zich door de vallei en steekt hier de grens over naar onze Nederlands-Limburgse buren. Teuven is vooral prachtig golvend en daardoor een lust voor de wandelaar en fietser.
Vanwaar je ook aangereden of gewandeld komt, het valt je op dat de neogotische Sint-Pieters-kerk (vanaf 1870) hoog boven de gemeente uittroont. Ze ligt midden in het dorp op een heuvel en is het echte centrum van het dorp.
Van Teuven wordt ook wel eens beweerd dat het een van oorsprong rijk gebied is. Wijzen de twee kastelen “De Hoof” (De Draeck) en het Kasteel van Sinnich misschien in die richting?
De Hoof (De Draeck) is nu eigendom van de Vlaamse Overheid. Je vindt er een hotel-restaurant. Achter het domein liggen nog vele hectaren erfgoed en natuurgebied van diezelfde overheid, goed beschermd rond de meanderende Gulp.
In de voormalige abdij van Sinnich (langs de toepasselijke Kasteelstraat) woonden vroeger (vanaf de 13 de eeuw) Augustinessen. Niet zomaar iedereen kon hier intreden. Je moest er wat “kapitaal” voor over hebben. Daarna werd het privaat bezit en dat is het nu nog. Vanaf de dorpsweg kan je de majestueuze oprijlaan door de tuinen bekijken. Belangrijk voor liefhebbers van architectuur is dat de Akense architect Couven o.a. de voorgevel ontwierp.