Een verpakking: is dit nu echt nodig?
Vele producten zijn vaak onnodig drie tot vier maal verpakt en dan nog in wegwerpverpakkingen. Verkies daarom bulkverpakkingen boven individuele porties. Bovendien is het ook goed om uit te kijken naar producten in hervulbare verpakkingen. Deze bestaan reeds voor o.a. schoonheidsproducten, kruiden, medicijnen, schoonmaakmiddelen, dranken (statiegeldflessen),enzovoort.
KGA: klein gewicht, grote milieubelasting!
In veel producten die we in het huishouden gebruiken, zitten chemische, soms giftige stoffen. Daarom moeten we deze producten enkel gebruiken wanneer het echt nodig is en de volgende tips in acht nemen:
Wegwerpproducten: uit den boze!
Koop geen wegwerpartikelen als er duurzame alternatieven zijn, dit is praktisch voor alle wegwerpartikelen het geval. Denk maar aan: stoffen zakdoeken en servetten i.p.v. papieren, een pen waarvan je de vullingen kunt vervangen i.p.v. een wegwerppen, herlaadbare batterijen i.p.v. wegwerpbatterijen, een boterhammendoos i.p.v. aluminiumfolie of plastieken zakjes, een thermosfles i.p.v. blikjes of drankkartons, enzovoort.
Let op de versheiddatum!
Wanneer je eetwaren koopt, let dan goed op de versheiddatum en de hoeveelheid. Anders loop je de kans om nadien een gedeelte te moeten wegwerpen: milieubelastend én duur.
Tweedehands: goedkoop en goed!
In het kringloopcentrum kun je heel wat meubels, materialen, kledij, boeken,... voor een prikje kopen. Wat voor sommige mensen niet meer bruikbaar is, is daarom niet noodzakelijk “versleten”, en kan voor anderen nog prima dienst doen en... je bespaart weer op je budget en op grondstoffen.
Wees zuinig!
Zuinigheid is heel wat anders dan gierigheid. Enkele voorbeelden: neem steeds een juiste dosering van wasproducten, chemische producten,... Schrijf op twee zijden van het papier. Gooi je kleren en schoenen niet dadelijk weg wanneer ze “uit de mode” zijn.
Kringloopproducten: zo goed als nieuw!
Veel materialen kunnen gerecycleerd worden (papier, karton, glas, plastiek,...). Door gerecycleerde producten te kopen, beperk je het verbruik van nieuwe grondstoffen en energie en stimuleer je bovendien de industrie om nog meer te investeren in recyclage, wat op termijn de producten goedkoper maakt. Kringloopproducten zijn aan hun logo te herkennen.
Reclamedrukwerk: neen, dank je wel!
Veel papier belandt vaak ongevraagd in je brievenbus. Het is ongeadresseerd reclamedrukwerk dat huis-aan-huis bedeeld wordt. Vind je dit onnodige papierverspilling, dan kun je bij de milieudienst een sticker “geen ongeadresseerd reclamedrukwerk” verkrijgen.
Indien je ook het geadresseerd reclamedrukwerk niet wenst, geef dan je naam op bij het Belgisch Direct Marketing Verbond
Eduard Lacombiélaan 17
1040 Brussel tel. 02 736 45 83
Je wordt dan opgenomen in het Robinsonbestand.
Spaarlampen gaan langer mee!
Spaarlampen gaan tot acht keer langer mee dan een gewone lamp. Daardoor bespaar je op energie en afval. Wanneer ze toch versleten zijn, horen ze bij het KGA thuis.