Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw

Pas op voor de reuzenberenklauw !

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een plant uit de schermbloemenfamilie en in Europa geïntroduceerd als tuinplant. Deze plant kan in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot wel 4 m hoog. Hij bloeit met een aantal schermen vol witte bloemetjes van juni tot augustus. Na de bloei produceert zij een groot aantal kiemkrachtige zaden en sterft daarna af. De reuzenberenklauw is een zeer invasieve soort, heeft geen natuurlijke belagers en drukt andere planten weg.

Reuzenberenklauw te herkennen aan zijn grootte (4m) en aan de rode vlekken op de stengel

Wat is het gevaar?

Als je de bladeren of de stam van de plant aanraakt, geeft de plant een giftig sap af. In dat sap zitten furocoumarinen, een stof die je huid overgevoelig maakt voor zonlicht. Als je na aanraking van de plant in de zon komt, zelfs na een aantal dagen, kan je ernstige letsels krijgen. Na 24 uur krijg je rode jeukende vlekken, gevolgd door zwelling en blaarvorming. Het letsel kan er uitzien als een brandwond en het kan twee weken duren voordat het genezen is. Achteraf kan je een bruin litteken krijgen. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden. Als voorzorgsmaatregel kan je dus best elk contact met het plantensap vermijden. Als dit toch gebeurt, spoel het sap dan zo snel mogelijk af en vermijd blootstelling aan zonlicht van de huiddelen die in contact geweest zijn met het sap.

Voorkom de verspreiding van deze gevaarlijke exoot

Heb je deze plant in je tuin, doe hem dan bij voorkeur weg. Dit kan door hem uit te steken of herhaaldelijk te maaien. Het is zeer belangrijk om te voorkomen dat de plant in bloei komt en tot zaadvorming overgaat en zich weer verder verspreid. Draag bij het verwijderen wel aangepaste kledij, zoals lange broek, lange mouwen en handschoenen. Ook een veiligheidsbril is aanbevolen.

Gewoneberenklauw

Gewone berenklauw

Gewone berenklauw wordt tot 2m hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. Dit is een inheemse soort, woekert niet en wordt niet bestreden. Deze plant kan irritatie veroorzaken.

Contact

Heb je deze soort gezien langs wegen, fietspaden, wandelwegen, … geef een seintje aan de milieudienst van de gemeente, dan zorgen wij voor de bestrijding op gemeentelijke grond.