Gemeente Voeren - Natuurlijk rustig!

Nieuws

Een nieuw openbaar vervoer: wat wijzigt er voor Voeren?

Flexbus

Op 6 januari zal het nieuwe openbaar vervoerplan in werking treden. Naast de informatie van De Lijn, informeren we jullie graag bijkomend over hetgeen er concreet voor onze gemeente zal veranderen.


Hoppin, een nieuwe mobiliteitsvisie voor Vlaanderen

Samen staan we voor heel wat mobiliteitsuitdagingen.
Vandaar werd er in heel Vlaanderen gewerkt aan een nieuw plan om het openbaar vervoer anders te organiseren. Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat gebeurt door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. Het uitgangspunt is dat belangrijke bestemmingen vlotter bereikbaar zijn voor iedereen. Hoppin bundelt al deze oplossingen voor het openbaar vervoer onder één herkenbare naam.

Zo ziet het nieuwe net er uit in Voeren vanaf 6 januari 2024

1. De schoolbus

De schoolbus 39B zal opgesplitst worden in 4 verschillende lijnen: 396, 397, 398 en 399. Deze bus zal stoppen aan alle geplande haltes die nu reeds bekend zijn. Er zijn voor de schoolbus dus geen vraagafhankelijke haltes meer die je op voorhand moet reserveren.

Uiteraard kan iedereen gebruik maken van de schoolbus, niet enkel schoolgaande jeugd.

 • Lijn 396 Voeren/Fourons – Provinciale School
  Lijn 396 zorgt voor de verbinding tussen SPV Commanderie en SGV Provinciale school via Remersdaal en Teuven. Op woensdagen en vrijdagen maak je in de middag en tijdens de avondspits ook gebruik van extra ritten.
 • Lijn 397 Tongeren – Riemst – Vlijtingen – Kanne – Voeren/Fourons
  Deze bussen verbinden Tongeren via Riemst, Millen, Vlijtingen, Lafelt, Vroenhoven en Kanne, Eben-Emael met de Provinciale School. In de andere richting zijn er ook ritten voorzien, deze neem je op woensdagmiddagen en op alle andere schooldagen na de gekende lesuren.
 • Lijn 398 Tongeren – Val-Meer – Visé – Voeren/Fourons
  Wil je reizen tussen Tongeren en de Provinciale School via Millen, Val-Meer, Zichen, Zussen en Visé? Reken dan op lijn 398! Vanuit de Provinciale School zijn er ook ritten ‘richting thuis’ voorzien, op woensdagmiddagen en de andere schooldagen.
 • Lijn 399 Voeren/Fourons – Bassenge – Tongeren
  Reis van Voeren SPV Commanderie via Remersdaal, Teuven, SMV, SGV, Bassenge en Glons naar Tongeren met lijn 399. Deze bus stopt in Tongeren aan verschillende scholen. Je kan terugrijden van Tongeren naar Voeren op alle weekdagen (namelijk op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagavonden en op woensdagmiddagen).


2. Vervoer Op Maat - Flexbus

Naast de schoolbus, werkt De Lijn vanaf 6 januari 2024 met Vervoer Op Maat. Dit houdt in dat je door middel van een flexbus gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Een flexbus is een klein busje voor 8 personen en komt overeen met een belbussysteem. Op de flexbus zijn de tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn geldig.

Op Voerens grondgebied zal er steeds een flexbus beschikbaar zijn om de reiziger zo snel mogelijk te kunnen bedienen. Vanuit Voeren kan je naar Riemst reizen om daar aansluiting te vinden op het overige net naar bijvoorbeeld Tongeren. Een nieuw voordeel is dat deze flexbus breder grensoverschrijdend ingezet wordt. Zo brengt de flexbus je bijvoorbeeld naar de markt in Aubel, naar het winkelcentrum in Eijsden of naar het station in Visé.


Hoe reserveren? Eenvoudig je rit plannen, boeken en betalen via de Hoppincentrale

Om gebruik te maken van een flexbus, moet je een rit reserveren via Hoppin. De Hoppincentrale helpt je om eenvoudig je route te plannen, boeken en betalen. Dit kan binnenkort via de app, website (www.hoppin.be) en callcenter (0800 12 2 12). De Hoppincentrale is hét aanspreekpunt voor reizigers. Bij de Hoppinmedewerkers kan je terecht met al je vragen.

Op de site van Hoppin vind je alle bediende flexbushaltes in onze gemeente. Dat zijn er meer dan de vaste schoolbushaltes. Het is jullie ongetwijfeld opgevallen dat er meerdere haltes werden bijgeplaatst door De Lijn. Opgelet! De schoolbus stopt NIET aan een flexbushalte, maar wel aan de huidige schoolbushaltes.


Wanneer rijdt de flexbus?

Dagen

Uren
van maandag tot vrijdagvan 6.00 tot 20.00 uur
op zaterdagvan 8.00 tot 22.00 uur
op zon- en feestdagenvan 10.00 tot 19.00 uur


We begrijpen dat deze wijzigingen voor vragen kunnen zorgen. Neem dus zeker een kijkje op https://www.delijn.be/nl/nieuwenet/. Zoek je gemeente door Voeren in te geven en je vindt er alle informatie.

Meer weten? Neem een kijkje op www.hoppin.be of contacteer de gemeentelijke diensten via 04 381 99 40 of info@devoor.be en we proberen je verder te helpen waar mogelijk.

Download (pdf)

Recent nieuws